top of page
  • Bjorn van Heertum

Mijn ervaring als vrijwilliger in Kaapstad

Kaapstad is een stad waar veel te beleven valt. Het beklimmen van de Tafelberg en Lion's Head, de stranden met helderblauw water, de wijnlanden en het bruisend uitgaansleven. Deze stad heeft veel te bieden voor iedereen. Maar mijn reis naar Kaapstad was vooral voor het doen van vrijwilligerswerk. Vier weken lang heb ik vrijwilligerswerk gedaan met kinderen en tieners die leven in een van de townships in Kaapstad. Het was een geweldige ervaring om dit te mogen doen. Wat ik precies heb gedaan tijdens deze vier weken lees je in dit verhaal.


In de vier weken heb ik het sport & adventureclub programma gevolgd van Save Foundation. De dagen dat ik vrijwilligerswerk heb gedaan is van maandag tot en met vrijdag. Dit houdt in dat ik in de ochtend bij een kleuterschool voor kinderen van een tot zes jaar ga helpen. De scholen zijn gevestigd in Du'noon, dit is een township in Kaapstad. De kinderen leven in armoede en deze school biedt dagelijkse opvang en educatie aan deze kinderen. Zo krijgen deze kinderen toch een kans op onderwijs, goede voeding en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. In de middag is er een adventureclub. Hier wordt er een activiteit georganiseerd voor tieners die het goed doen op school. Deze activiteiten stimuleren de tieners het om het goed te blijven doen op school. Iedere middag gaan zij met de vrijwilligers een sportactiviteit doen zoals zwemmen, voetballen, skaten of surfen.


De school waar ik in de ochtend naar toe ben gegaan heet 'Zusakhe', dit betekent in het Xhosa 'bouwen'. Xhosa is een van de gesproken talen naast Afrikaans en Engels op Zusakhe. De school is het verste ontwikkeld vergeleken met andere kleuterscholen waar vrijwilligers van Save naar toe gaan. Er gaan ongeveer honderd kinderen naar deze school die in klassen worden verdeeld per leeftijdsjaar. Scheepscontainers zijn omgebouwd tot klaslokalen en aan de muren hangen posters met het alfabet en cijfers, de namen van de kinderen en versieringen. Tijdens de ochtenden ging ik de lerares helpen met het lesgeven. De belangrijkste thema's die aan bod kwamen zijn spreken, schrijven, spelen en sporten. Denk hierbij onder andere aan het benoemen van het alfabet, het schrijven van cijfers, spelen met blokken, het maken van puzzels en spelen op het binnenplein.

In de middag kwamen tieners die ook in Du'noon wonen langs om een sportactiviteit te gaan doen. Ze gaan overdag eerst naar hun school en wanneer ze het goed doen op school. Dit gaat om het maken van hun huiswerk, het behalen van goede cijfers en het vertonen van goed gedrag. Dan mogen ze naar de adventureclub. Ze worden opgehaald en gebracht en gaan dan met het team van vrijwilligers een sportactiviteit doen. Het kan zelfs zijn dat ze tijdens een middag twee verschillende activiteiten doen. Als vrijwilliger gaf ik zwemlessen, leerde ze hoe ze moeten surfen, skaten, boksen, voetballen en andere sporten. Het belangrijkste is uiteindelijk dat de tieners plezier hebben en een veilige plek hebben. De kans is hiermee kleiner dat ze in de criminaliteit gaan en in onveilige situaties terecht komen.


In de avonden en het weekend had ik vrije tijd. Wekelijk kreeg ik een of twee keer surfles en ging ik met andere vrijwilligers vaak surfen buiten deze lessen om. Heb ik de iconische Tafelberg beklommen en heb ik bij Lion's Head meerdere keren genoten van de mooie zonsondergangen. Heb ik met iedereen veel gefeest in de vele bars en clubs. Maar ook heb ik de rijke cultuur van Zuid-Afrika beter leren kennen in het District Six Museum, de Bo-Kaap, Robben Island en de lokale restaurants. Je kunt daarnaast in Kaapstad ook paragliden, skydiven, een boottocht doen, winkelen bij V&A Waterfront. Er is veel te beleven in Kaapstad dat er geen dag is dat je je hoeft te vervelen.

De ervaring was zo geweldig, het is amper in woorden te omschrijven. Om iedere dag de kinderen en tieners blij te mogen maken voelt heel goed. Ze ontvangen me ook met een lach en beginnen te springen en 'teacher, teacher, teacher' te schreeuwen van blijheid om mij te zien. Ook al kenden ze mij niet, wanneer ze zagen dat ik of een andere vrijwilliger kwam dan wisten ze dat het gelijk stond aan een tijd van plezier. Met het geven van sportles met de tieners was te zien dat ze meer kunnen dan dat ze zelf denken. Hun zelfvertrouwen zag ik ook groeien in deze tijd. Het was ook te zien dat de tieners mij en de andere vrijwilligers meer gingen vertrouwen. De band die groeide met zowel de kinderen en de tieners was heel mooi om mee te maken. Niet alleen de kinderen en tieners leren iedere dag meer, tijdens deze ervaring heb ik zelf heel veel geleerd.


Een ding weet ik zeker, dit is niet de laatste keer dat ik in Kaapstad ga zijn. Ik kan het jou ook zeker aanraden om naar Kaapstad te gaan en vooral om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Je gaat een geweldige tijd hebben met de kinderen, tieners en met de andere vrijwilligers.




bottom of page