top of page
  • Bjorn van Heertum

Er valt genoeg te beleven in Tofo in Mozambique!

Mozambique behoorde tot een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Afgelopen jaren ontwikkelt het zich steeds verder met hulp van buitenaf. Daarnaast groeit het toerisme rondom de kustplaatsen zoals de regio rond Inhambane. Deze regio met steden zoals Tofo, Inhambane en Barra kent veel verblijfsmogelijkheden, restaurants en je kunt er veel verschillende activiteiten doen. Activiteiten zoals surfen, quadrijden, snorkelen en duiken zijn populair in deze omgeving. Daarnaast zijn de stranden parelwit en is het oceaanwater zo helder dat je de bodem van de oceaan kunt zien. Wat ik heb gedaan tijdens mijn verblijf en waarom Mozambique op jouw bucketlist hoort, daar lees je hier meer over:


All Out Africa organiseerde mijn reis naar Mozambique. De accommodatie waar ik met de anderen verbleef was Tilak Lodge in Tofo. Er zijn hier meerdere kamers met stapelbedden waarin je tot acht personen in kunt verblijven. De bedden waarin wij sliepen waren heel fijn en waren ook voorzien van klamboes. Er waren meer dan voldoende voorzieningen zoals douches en toiletten. De lodge ligt net achter de duinen. Vanaf het restaurant dat bij de lodge hoort heb je uitzicht op de oceaan en 's avonds kun je er naar de zonsondergang kijken. Het verblijf is ideaal als je niet midden in Tofo wilt verblijven en wilt genieten van de rust.


In Tofo en de omgeving is er veel te beleven. De week stond volgepland met activiteiten. De eerste activiteit was een yogasessie bij een nabijgelegen lodge. In de ochtend net na zonsopkomst heb ik met een paar groepsgenoten een ontspannende yogasessie gehad. Het gaf een heel fijn gevoel om mijn lichaam soepel te maken aan het begin van de week. Daarnaast kun je bij deze lodge ook heerlijk dineren en het heeft zelfs een infinitypool die uitkijkt over de oceaan.

Vanuit Barra, een plaatsje dichtbij Tofo, kun je met de boot verschillende eilanden bezoeken. Ik ging op een boottocht naar twee eilanden en onderweg heb ik nog kunnen snorkelen. Het eerste eiland heet 'Pansy Island', het is een onbewoond eiland dat bekend staat om zijn unieke schelpen. Het zijn ronde schelpen met een bloemvormpje dat in het midden van deze schelp is gedrukt. Het tweede eiland wordt bewoond door ongeveer 800 mensen. Deze mensen kiezen zelf er voor om hier te blijven wonen, omdat zij genieten van de rust en vrijheid die ze op dit eiland hebben. De voormalige naam van het eiland is 'Pig Island', omdat er op het eiland zeer veel varkens leefden. De mensen op het eiland kozen er voor om de naam naar 'Survivor Island' te veranderen. De manier waarop zij leven zien ze als overleven en ze zien zichzelf dan ook als 'survivors'. Ze zijn namelijk niet aangesloten op het elektriciteits- en waternet. Na een rondleiding over het eiland heb ik met mijn reisgenoten hier heerlijk geluncht. Als je in Tofo bent is het een echte 'eyeopener' om dit eiland te bezoeken. Ik dacht gelijk terug aan hoe ik zelf leef in Nederland en hoe goed ik het wel niet heb als ik met de manier van leven van deze mensen.


In Tofo kun je ook nog diverse activiteiten op het water doen. Aan het strand bevindt zich een ervaren organisatie genaamd Tofo Scuba. Hier kun je snorkelen en duiken. Ik heb een ocean safari gedaan, waarbij je met een boot de oceaan op gaat en snorkelend op zoek gaat naar walvishaaien, dolfijnen, mantaroggen en nog veel meer grote zeedieren. Ik raad het jou zeker aan om minstens deze ocean safari te doen, want de hele ervaring van het snorkelen en het genieten van het uitzicht op de boot is er eentje die je niet gaat vergeten. Naast het snorkelen, kun je ook een dagcursus doen om te mogen diepzeeduiken. Hier ga je onder begeleiding van experts tot een diepte van 15 meter duiken in de oceaan. Mocht je meer willen en ook een PADI-certficaat halen, dan kan dat bij Tofo Scuba ook. Na een dag genieten aan het strand, snorkelen of duiken kun je hier ook nog lunchen en genieten van verfrissende drankjes. Met andere woorden: Tofo Scuba heeft het allemaal!


Naast de wateractiviteiten kun je in Tofo ook quadrijden. Ik heb bij Sentidos Beach Retreat in Barra een tour van twee uur gedaan. Je gaat hier met een gids zelf op quads rijden door de omgeving van Barra en Tofo. De tour gaat langs het strand, door de kleine dorpjes en je komt in contact met de lokale bevolking. Tijdens deze tour ga je een oude vuurtoren bezoeken, en als de bewaker aanwezig is, kun je deze vuurtoren zelfs beklimmen. Verder ga je onderweg bij het dorpje het sap uit kokosnoten en verse cassave proeven, die groeien in rondom de dorpjes.


In Tofo is er verder ook een bruisend uitgaansleven. In het weekend zijn er verschillende feestjes op de markt, maar ook bij verschillende hotels. Zoals bij het Mozambeat Motel, dat Nederlandse eigenaren heeft, kun je genieten van live muziek en lekkere drankjes.


Er valt veel te beleven in Tofo en haar omgeving. Of je nu op zoek bent naar een weekje rust om weer helemaal tot jezelf te komen, of op zoek bent naar avontuur en uitdaging, in Tofo is er voor iedereen wat wils. Wil je graag eens een heel nieuwe cultuur ontdekken, ben je toevallig al in zuidelijk Afrika of wil je een andere bestemming bezoeken dan normaal, twijfel dan niet om naar Tofo in Mozambique te gaan.




bottom of page